Tuesday, August 01, 2006

Grønnsaker--Opprinnelig


I dag leste jeg Aften avisa om grønnsaker.Jeg synes den er veldig interessant,so jeg skal skrive på bloggen min.Og hvis du ikke leste den,so du kan lese her,Tom yum koong:-)
Tomat:

Kommer opprinnelig fra Sør-Amerika,og kom til Europa med Columbus.
Tomatplanten ble først brukt som prydplante,og det var først på 1800-tallet at tomat ble populær som mat i Italia og andre land rundt Middelhavet.
Så sent som etter første verdenskrig at tomat ble akseptert og vanlig i Nord-Europa.Kalorifattig og rik på A-og C-vitaminer,i tillegg til mineraler.

Agurk:
Kommer opprinnelig fra Indai,der den fortsatt vokser vilt ved foten av Himalaya.
Kom til Norge på 1600-tallet.
Mest vanlig i handelen er salatagurk eller slangeagurk.
Inneholder mye vann,og har lav næringsverdi.
Inneholder likevel noen A- og C-vitaminer,samt kalsium og jern.

Gulrot:
Opprinnelig fra Midtøsten og Sentral-Asia,hvor den har vært dyrket i minst 2000 år.
Den friske,oransje fargen kommer av karoten,som omdannes til vitamin A i organismen vår.
Inneholder en del av andre vitaminer også,foruten kalium og jern.

Rapidsalat:
Krysning av bataviasalat,som er blitt populær i Norge etter at man begynte å dyrke den i drivhus.
Salaten har lange,krøllete blader som er tynne og sprø.
Mild og god i smaken og egner seg spesielt godt til å pynte smørbrød og fat.
Salaten inneholder noe A-,B- og C- vitaminer,samt kalium og kalsium.

Fra Aften avisa Mandag 31.juli 2006

No comments: