Monday, February 05, 2007

Sunn mat!


Mosjon er viktig for helsa.Det er ikke nødvendig å trene hardt.En times tur hverdag er nok til å gi mye bedre helse. Forskning viser at risikoen for å få hjertesykdommer er mindre når man spiser lite kjøtt,mye fisk og mye frukt og grønnsaker.

Ekspertene anbefaler fem om dager; for eksempel et glass juice og et eple til frokost,salat til lunsj og 2-3 typer grønnsaker til middag.

Sannheten er at man trenger litt av alt for å ha et sunt kosthold:både karbohydrat,fett og protein,men i rett fordeling.

Karbohydrat:
Generelt:Til karbohydratene hører blant annet brød,ris,pasta,grønnsaker og frukt.For barn over tre år og for voksne er det anbefalt at 55-60 prosent av energien du tar inn bør komme fra karbohydrater.

Frukt er godt og sunt: Barn er som oftest veldig glad i frukt.Frukt inneholder masse vitaminer,fiber og viktige nærings-stoffer,og alle bør ha rikelig tilgang til ulike typer frukt.

Kutt på fettet!
Det å redusere fett-mengden i maten er en god måte å gi barnet
et sunnere og magrere kosthold uten at man setter barnet på slanke-diett.Ved å bruke mindre smør,fløte og ost i maten.

Sukker:Man bør redusere forbruket av sukker.Det bør ikke utgjøre mer enn 10 prosent av energiintaket ditt.Sukker er ikke sunt.Du får energi,men lite anner:ingen vitaminer og ingen mineraler.Dessuten kan du lett få hull i tennene.

Det er lurt å spiser mat som inneholder lite fett.

Ha sunn mat i huset!

No comments: